• Openingstijden - Ma/Vr: 09:00 - 17:00

Nieuws

Meerdere waterkeringen sluiten donderdag om hoogwater op zee en in rivieren.

Rijkswaterstaat sluit donderdag verschillende waterkeringen. Door storm Pia krijgt de kust te maken met hoge zeewaterstanden. Tegelijkertijd is de waterstand in de rivieren ook hoog vanwege veel regen in Duitsland en smeltwater uit de Alpen.

Lees meer
Bron: www.nu.nl


Smeltwater komt deze kant op: stijging tot 14 meter boven NAP verwacht.

De komende dagen stijgt de waterstand in de grote rivieren sterk, waarschuwt Rijkswaterstaat. De verwachting is dat de piek 14 meter boven NAP zal uitkomen. Dat is hoger dan vorig jaar. Als de 15 meter wordt gehaald is sprake van ‘extreem hoogwater’. Maar zo ver komt het niet, denkt Rijkswaterstaat.

Lees meer
Bron: www.detelegraaf.nl


Nominatie WOW prijs 2023.

De projecten Nieuwe Waterwerken Zoutkamp en Dijkversterking Lauwersmeerdijk - Vierhuizergat van het Noorderzijlvest zijn beide genomineerd voor de WOW prijs 2023. Een prijs voor inspirerend samenwerkingsproject, dat door samenwerking wil en durf inhoudelijke vernieuwingen mogelijk maakt. We wensen beide natuurlijk succes.


Waterschappen werken samen aan duurzaamheid.

Samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta hebben we opnieuw de inkoop van duurzame diesel aanbesteed. HVO100 vermindert de CO2-uitstoot met 90% in vergelijking met normale diesel. Ons waterschap verbruikt 640.000 liter diesel per jaar. Dat scheelt dus fors aan CO2-uitstoot.

Lees meer


Peilschaal verdwenen.

Hij was even weg, maar de duikers hebben hem weer gevonden.Geweldig werk heren!
Jachthaven Zutphen.


Bouw nieuwe gemaal bij het Groningse Zoutkamp wordt huzarenstuk.

De bouw van het nieuwe gemaal bij het Groningse Zoutkamp wordt een huzarenstuk. De bouwlocatie grenst namelijk aan de monumentale Hunsingosluis, de drukbereden N388 langs de oude zeedijk en het water van het Hunsingokanaal. Er is hard gewerkt, afgelopen week zijn zowel de stremming van de N388 voor het wegverkeer en die van het Hunsingokanaal voor de scheepvaart opgeheven. Daarmee is deze fase geslaagd en afgerond. De stremming was noodzakelijk om het werk aan de het nieuwe gemaal als onderdeel van de Nieuwe Waterwerken Zoutkamp uit te voeren. Naar verwachting zal vanaf eind oktober en in november 2023 de N388 en het Hunsingokanaal weer gestremd worden om de vervolg werkzaamheden voor het project uit te voeren. Strukton werkt in een bouwteam aan dit mooie project.


Dijk bij Bierum krijgt golven van 2,5 meter te verduren

Hoe sterk is de zeedijk bij Bierum? Dat onderzoeken we de komende tijd in onze Deltagoot. In opdracht van Waterschap Noorderzijlvest voeren we een erosiegevoeligheidsonderzoek uit.

Lees meer


Waterpeilen Drents-Overijssels waterschap omhoog voor buffer tegen droogte

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zet de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen in een deel van het werkgebied extra hoog op. Het doel is extra water vasthouden voor een buffer bij aanhoudende droogte.

Lees meer


Oplevering sluis Terneuzen pas in vierde kwartaal van 2024

Minister Harbers laat op 25 mei, in een brief aan de Tweede Kamer, weten dat de oplevering van de nieuwe sluis Terneuzen pas plaatsvindt in het vierde kwartaal van 2024. Dit is een jaar later dan oorspronkelijk gepland. De Minister noemt drie oorzaken voor de vertraging: de coronapandemie, onverwachte vondsten in de ondergrond en nieuwe regelgeving voor PFAS.

Lees meer


Nationale Molen- & Gemalendag 2023 zaterdag 13 mei 2023 (en/of zondag 14 mei)

De Nationale Gemalendag wordt op dezelfde dag gehouden als de Nationale Molendag. Getracht wordt zoveel mogelijk gemalen/molens open te stellen voor het publiek. Gelukkig is het weer mogelijk om ook in 2023 de Nationale Gemalendag/Molendag te organiseren en wel op zaterdag 13 mei 2023 en/of op zondag 14 mei 2023. De Nederlandse Gemalenstichting stelt het op prijs als u uw gema(a)l(en) zou willen openstellen. Gebruikelijk is dat de gemalen geopend zijn tussen 10.00 uur en 16.00 uur. In de aanloop naar de Nationale Gemalendag zal er in de bijlage op onze website een overzicht gegeven worden van de gemalen die mee doen aan de Nationale Gemalendag en dus geopend zijn en of, en zo ja welke speciale activiteiten er dan plaats vinden. Tevens is aangegeven, op welk moment het gemaal geopend is en of het eventueel ook op zondag 14 mei geopend is. Bezoekers zijn natuurlijk meer dan welkom!
Alvast een plezierige dag toegewenst.
Namens het bestuur van de NGS
Ingrid de Vries, 2e secretaris
Kent u de locatie van het gemaal niet?
Kijk dan even hier: https://gemalen.nl/inventarisatie.asp


Reiger houdt toezicht vanaf een peilschaal.

Het waterschap krijgt af en toe wat hulp bij het toezicht op peilbeheer 😉. Deze reiger houdt toezicht vanaf een peilschaal. Een peilschaal is een instrument waarop je de stand (het peil) van het water in een rivier kunt zien. De peilschaal in een sloot, kanaal of een rivier geeft de waterstand ten opzicht van Normaal Amsterdams Peil (NAP) aan.


Installatie peilschalen Waterland

Kortgeleden vond de installatie van de peilschalen van het project Waterland plaats. Mooi project, dat zijn naam op dit moment zeker eer aandoet.


Onze peilschaal de hele week op de TV, in het Watersnood journaal.



Water in de Waal, Maas, Rijn en Linge stijgt flink


Nieuwjaarswens van HOCOMAC

Wij willen al onze klanten, as klanten en website bezoekers, hele fijne feestdagen toe wensen en hopen jullie in het nieuwe jaar ook weer van dienst te zijn.


Bescherming bij storm en hoogwater.

Goed om te zien wat een Waterschap, in dit filmpje Hunze en Aa's, doet ter bescherming bij storm & hoogwater.



Nieuwe sluis in Terneuzen

In het sluizencomplex in #terneuzen wordt de Nieuwe Sluis Terneuzen gebouwd om grotere zeeschepen richting Terneuzen en #Gent te kunnen laten varen.

Bekijk de mooie dronebeelden en krijg zo een zicht op de #bouwwerf van één van de grootste sluizen ter wereld.

#NorthSeaPort #sluis #drones #dronevideo #nieuwesluisterneuzen #Werkzaamheden



Waterschap Zuiderzeeland

Zo af en toe moet er iets vervangen worden. In dit geval is dat een stuw in de Zwijnstocht bij Ens. Met een stuw regelen we met behulp van een klep de waterstand in sloten en tochten. Dan is het handig als dit automatisch kan. Dat is ook gelijk de reden dat we met de stuw aan de slag gaan: als de werkzaamheden klaar zijn wordt de stuw automatisch aangestuurd. Hierdoor is de waterstand nog nauwkeuriger in de gaten te houden, bijvoorbeeld tijdens droge periodes. Ben je benieuwd naar hoe een stuw precies werkt of wil je meer weten over de werkzaamheden, klik dan op lees meer.


Noorderhaven in Zutphen.

We mogen meewerken aan dit mooie project. Noorderhaven in Zutphen, een unieke plek waar de stad, het landschap en de IJssel elkaar ontmoeten.


Consequenties lage waterstanden.

Een medewerker van Waterschap Rijn en IJssel legt in een vlog uit wat voor consequenties de lage waterstanden met zich meebrengen voor onze dijken.



10.000 liter water per seconde.

Sinds gisteren draaien de pompen bij het Kolff gemaal bij Gemeente Hardinxveld-Giessendam op volle toeren om water in de Beneden-Linge te laten. Zo zorgen we ervoor dat het peil 10 cm boven het normale peil uitkomt en we aan de enorme watervraag kunnen voldoen.



Mijlpaal in Schouwerzijl.

Een mooie mijlpaal vanochtend! In Schouwerzijl hebben we deze keerklep als afsluitvoorziening in de Kromme Raken geplaatst. Het zorgt er voor dat we in extreme situaties (te nat of te droog door klimaatverandering) de bemalingsgebieden van het gemaal H.D. Louwes in Zoutkamp en gemaal De Waterwolf in Lammerburen kunnen scheiden.



Waterschap Noorderzijlvest: In Schouwerzijl werken we aan zowel brug als sluis.

Door het veranderende klimaat is de kans op wateroverlast en watertekort steeds groter. Door een afsluitvoorziening in de sluis aan te brengen, kunnen we het water beter vasthouden of juist afvoeren. Daarnaast renoveren we de sluis zelf. Ook herstellen we de Schouwerzijlsterbrug. Het brugdek en de leuningen van de brug worden vernieuwd. Ook de kade van het haventerrein is aangepakt. Gemeente Het Hogeland en Vereniging Dorpsbelangen willen het haventerrein anders inrichten. Deze plannen en het gebruik voor onderhoud door het waterschap worden op elkaar afgestemd. Het werk aan sluis en brug vindt plaats tussen oktober 2021 en maart 2022.



Waterstaatserfgoed: taak voor de waterschappen?

Op dinsdag 21 juni 2022 organiseert de Nederlandse Gemalenstichting samen met de Stichting Historische Sluizen en stuwen, de Landelijke Erfgoedvereniging Heemschut en STOWA de Waterstaatserfgoeddag 2022. Tijdens deze dag gaan we in op het belang van het historisch erfgoed en de betrokkenheid van waterschappen hierbij. Een belangrijke vraag die aan de orde komt, is: hoe kan historisch erfgoed invulling geven aan de huidige waterveiligheid? Daarnaast laten verschillende waterschappen zien hoe ze omgaan met het historisch erfgoed.



Hoe hoog staat het waterpeil?

We kunnen veel automatisch, maar het blijft belangrijk om ook peilschalen te kunnen aflezen.



Nederland Aqua - de toekomst van watermanagement

U kunt zich online registreren voor Aqua Nederland, die op 15, 16 en 17 maart 2022 plaatsvindt in Evenementenhal Gorinchem. De registratie is voor één persoon. Wilt u samen met uw collega(s) de beurs bezoeken? Registreer hen dan apart via de link in de bevestigingsmail.



40 mm neerslag in het rivierengebied

Afgelopen weekend viel er zo’n 40 mm neerslag in het rivierengebied. Onze peilbeheerders zijn de hele zondag bezig geweest om het wateroverschot te verdelen en af te voeren. Wanneer het mogelijk is houden we ook water vast voor droge tijden. Door #klimaatverandering merken we namelijk allemaal dat extreme weersituaties steeds vaker voorkomen. Wil je weten wat wij doen om ons voor te bereiden op extreem weer? Bekijk dan ons waterbeheerprogramma.
Bron: waterschaprivierenland.nl



Wateroverlast in Drenthe

Recordhoeveelheden water gevallen in Drenthe: 'Maandrecord gaat eraan' Bron: rtvdrenthe.nl



Drone filmt hoogwater in Maas bij Boxmeer

Op dronebeelden is te zien hoe de waterstand in de Maas bij het Noord-Brabantse Boxmeer is toegenomen. Het waterpeil stijgt door het overtollige water uit Limburg, Duitsland en België dat moet worden afgevoerd. Bron: nu.nl



Natte voeten in NL zonder NAP

Al eeuwen vecht Nederland om het droog te houden. Daarom werd al vroeg het waterpeil officieel vastgelegd. Dat werd het Normaal Amsterdams Peil, het NAP. Dit peil wordt in bijna heel Europa als waterpeil gebruikt, daar onder de naam Amsterdam Ordenance Datum, OAD.



Historische sluis in de Eemshaven wordt grondig gerestaureerd

De sluis naast poldermolen De Goliath in de Eemshaven is er slecht aan toe. Vooral het voegwerk heeft het in de loop van de tijd zwaar te verduren gehad. Tijd dus voor een flinke opknapbeurt.



Restauratie waterinlaat bij molen De Goliath van start

Met het droogzetten van de oude sluis bij poldermolen De Goliath nabij de Eemshaven is vandaag het startsein gegeven voor de restauratie van deze waterinlaat. De starthandeling is verricht door portefeuillehouder Jeroen Niezen van Waterschap Noorderzijlvest en gedeputeerde Henk Staghouwer namens de Provincie Groningen. Het herstel van dit cultuurhistorisch erfgoed van het waterschap is onderdeel van de uitvoering van het landschapsprogramma. Dit zijn landschapsmaatregelen om de gevolgen van de aanleg van de nieuwe hoogspanningslijn 380 kilovolt door TenneT te compenseren.



De Nieuwe Afsluitdijk

De Afsluitdijk gereed maken voor de toekomst (Levvel Afsluitdijk Youtube)


Overstromingen in Nederland

Diverse regio's in Nederland zijn getroffen door overstromingen.

Impressie kijken van NicoVG Films


Dijkversterking Lauwersmeer-Vierhuizergat

Een mooi project in opdracht van oa.het Noorderzijlvest, Arcadis, Heijmans GMB.

Tussen Lauwersoog en de Westpolder ligt de Groningse Lauwersmeerdijk. Die dijk(Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.) voldoet niet meer aan de eisen voor veiligheid. Daarom moet de dijk versterkt worden. Zo zorgen we ervoor dat we ons ook in de toekomst goed beschermen tegen overstromingen. Bij de versterking van de dijk, gaan we ook aan de slag met andere projecten. Bijvoorbeeld voor natuur, recreatie en verkeer. Die projecten noemen we de koppelprojecten. Op dit moment worden de plannen voor de dijkversterking en de koppelprojecten uitgewerkt. Vanaf 2023 gaan we daadwerkelijk werken aan de dijk. 17 November jl. werd het bezoekerscentrum virtueel geopend. U kunt dit terugkijken via het YouTube kanaal.


Waterhoogte November 2020



Allerheiligenvloed van 1570

Hoeveel doden er precies vielen is niet bekend, maar het moet in elk geval boven de 20.000 gelegen hebben. Tienduizenden mensen werden dakloos en veestapels en wintervoorraden werden vernietigd.

De ergste ramp in de pre-moderne tijd deed zich voor in 1570, de Allerheiligenvloed. Op 1 november van dat jaar zwiepte het water nog hoger op dan het in 1953 zou doen. Primeur bij deze vloed was dat er voor gewaarschuwd was: de Domeinraad in Bergen op Zoom had op de ochtend van de ramp een waarschuwing gegeven voor "seer uytnemende hooghe vloet". Erg veel heeft de waarschuwing niet gebaat: het zou de ergste watersnoodramp uit de geschiedenis van ons land worden.

Talloze dijken aan de Hollandse kust begaven het en het water richtte een complete ravage aan. De hele kust van Vlaanderen naar Groningen tot aan Noordwest-Duitsland toe werd overstroomd. Vooral het gebied rond Antwerpen (het land van Saeftinghe, waar vier dorpen onder een dikke laag slib terechtkwamen), Friesland (waar meer dan 3000 mensen omkwamen) en Zeeland werden zwaar getroffen. Maar het was eigenlijk overal mis: in een brief van de hertog van Alva aan koning Filips II vermeldde hij dat maar liefst vijfzesde deel van Holland onder water stond.


Peilschalen geleverd voor 'De Drie Polders' en 'Polder de Dijken-Bakkerom'

Deze week de peilschalen geleverd voor 'De Drie Polders' en 'Polder de Dijken-Bakkerom'. Onder andere in deze twee gebieden wordt gewerkt aan de inrichting van waterberging en natuur.

Wat gaat er gebeuren?
Voor het functioneren van de waterbergingen in de voorgenoemde twee polders, wordt hier onder andere een dubbel vijzelgemaal, een poldergemaal, twee inlaatwerken, twee geautomatiseerde stuwen en diverse damwanden en beschoeiing door De Boer & De Groot aangelegd. Met de herinrichting en realisatie van de nieuwe kunstwerken wordt een bergingscapaciteit in de beide gebieden gerealiseerd van respectievelijk 1,2 en 1,1 miljoen m3 water. De oplevering van onze werkzaamheden staat gepland voor het voorjaar van 2021.


De laatste fase van 2e Sluis in Eefde


stopstrepen en peilschalen

De laatste fase van 2e Sluis in Eefde is in volle gang, de stopstrepen en peilschalen zijn geleverd. Deze sluis verbetert de bereikbaarheid van Twente en geeft de regionale economie een impuls. Erg leuk om hier aan mee te werken.